Desert alivanca

de mirela0911 in Prajituri, 25 Apr 2021 | 9515 vizualizari

 

Acum vreo 3 saptamani, dupa emisiunea "Chefi la cutite" a fost o nebunie cu preparatele chefilor care aveau la baza mamaliga. Tare mi-a facut cu ochiul alivanca lui Chef Scarlatescu ca nu ma-m butut abtine si in ziua urmatoare am preparat-o si eu dupa cateva cautari pe net. Asa am ajuns la aceasta reteta, preluata din bucataria Lidl. A iesit o minunatie de alivanca. 

 

INGREDIENTE

  • 1 litru de lapte
  • 100 g unt
  • 1 lgt sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 300 g faina malai
  • 500 g branza cremoasa
  • 5 oua
  • 50 g faina alba
  • 200 g zahar
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 1 lgt coaja rasa de portocale

Pt. servit:

  • zahar pudra pentru presarat
  • gem/dulceata/ sos de fructe
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert alivanca:

Prima data se pregateste mamaliga. Intr-o oala cu fundul dublu se pune laptele la fiert. Se adauga untul, sarea si zaharul vanilat. Cand incepe sa fiarba se toarna in ploaie faina de malai si se amesteca cu un tel continuu pentru a nu face cocoloase. Se lasa sa fiarba 5 minute dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

Branza cremoasa se mixeaza impreuna cu zaharul. Se separa ouale. Galbenusurile se adauga in crema de branza. Se mixeaza. Se adauga coaja de lamaie si portocale. Se incorporeaza pe rand mamaliga racita. Se adauga si faina alba si se mai mixeaza putin. La final se adauga albusurile mixate spuma impreuna cu un praf de sare. Se incorporeaza usor pana la omogenizare.

Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru cca 40-45 de minute sau pana trece testul scobitorii si este frumos rumenita deasupra.

Se serveste ca atare, presarata cu zahar pudra sau alaturi de gem/dulceata preferata sau un sos de fructe preparat atunci.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Daca branza este bine scursa (nu din aceea cremoasa), se amesteca cu cca 200 g smantana.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert alivanca" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura pufoasa cu branza dulce